Σελίδες

27 Οκτ 2013

Εστιατόριο με τρόφιμα... λίγο πριν λήξουν.

Ένα εναλλακτικό εστιατόριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κοπεγχάγη της Δανίας, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με τρόφιμα που ειδάλλως θα πήγαιναν για πέταμα.


Πρασινοκόκκινες τομάτες, φρούτα με ατέλειες, συσκευασίες σχεδόν ληγμένων προϊόντων που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, είναι μονάχα μερικά από συστατικά που μπορεί κανείς να
συναντήσει καθημερινά στο μενού του μη κερδοσκοπικού εστιατορίου «Rub and Sub», μαγειρεμένο από  εθελοντές που διαχειρίζονται την κουζίνα και το σέρβις του.

Το επαναστατικό αυτό εγχείρημα λειτουργεί μονάχα χάρη στις ημερίσιες δωρεές πολιτών και καταστημάτων, με βάση τα οποία οργανώνεται το μενού του εστιατορίου μέρα παρά μέρα. 

Εκατό εθελοντές συνολικά συμβάλουν στην διαχείριση και λειτουργία του χώρου που λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού και η προσπάθιά τους γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, λαμβάνοντας μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες της πόλης, παρόλο που το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια.

Ελπίδες πως «θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους δίκτυο διάσωσης τροφίμων», εξέφρασε ο Tore Heerup, εκπρόσωπος του «Rub and Stub».

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της αξιοποίησης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια έχει ευαισθητοποιήσει αρκετούς, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει θέσεις στην οικολογική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ποσότητες φαγητού που πηγαίνουν για πέταμα ετησίως είναι τεράστιες, ειδικά από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και εστιατορίων, τη στιγμή που λόγω κρίσης γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης από όλους.


Πηγές: Dailymail.co.uk , econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου